ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR?

Evlilik birliğini  sonlandırmak isteyen eşlerin boşanma konusunda anlaşmaya vardıkları dava türüdür. Aynı zamanda çiftlerin boşanma kararıyla beraber nafaka, tazminat, mal paylaşımı, velayet gibi hususlarda da uzlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir.

TMK Madde 166 – (1) Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

(3) Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

(4) Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.


Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için taraflar arasında TMK 166 hükmündeki şartları taşıyan bir protokol hazırlanması ve bu protokolün şartlarının da her bir taraf için kabul edilmesi gerekmektedir. 

Anlaşmalı boşanma protokolü ve boşanma dilekçesi; taraflardan biri aracılığı ile mahkemeye sunulur ve mahkemenin duruşma günü tayin etmesi beklenir. Mahkemenin vereceği duruşma tarihi diğer dava dosyalarına nazaran daha kısa bir süredir. Taraflar mahkemenin tayin ettiği duruşma gününde mahkemeye gelirler ve hakim huzurunda boşanmak istediklerini, protokoldeki maddeleri kabul ettiklerini beyan ederler. Bu sayede mahkeme aynı gün boşanma kararı verebilecektir. 

Anlaşmalı boşanma davasında; kusur, aldatma gibi konuların araştırılması ya da tanık dinletilmesi  hususuna girilmez. 

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINI NEREDE AÇMALIYIM ?

Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Boşanma davası eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Eşlerin yerleşim yeri tespit edilirken, Türk Medeni Kanunu’nun 19’uncu maddesi önem arz etmektedir. İlgili düzenleme uyarınca, bir kimsenin yerleşim yeri, sürekli oturma niyetinde olduğu yerdir. Kişinin fiili olarak bulunduğu yer veya olağan hayat işlerini sürdürdüğü yer Türk Medeni Kanunu hükümleri uyarınca sürekli oturma niyetinde olduğu yer olarak kabul edilebilir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 22.06.2011 Tarihli, 2010/10440 E., 2011/11104 K. Sayılı kararında bu kuralı şu şekilde uygulamıştır: “Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. (TMK. md.168) Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. (TMK. md.19)


ANLAŞMALI BOŞANMADA NAFAKA TALEP EDEBİLİR MİYİM?

Boşanmaya karar veren eşler , düzenledikleri anlaşmalı boşanma protokolünde ; velayet, nafaka , tazminat, mal paylaşımı gibi konularda fikir birliğine varmalıdırlar. Taraflar, iştirak, yoksulluk nafakası, tazminat  gibi kalemlerin ödeneceği hususunda anlaşmaya varmışlar ise bu tazminat veya nafakanın Ödeme günü, miktarı da protokolde belirtilmelidir. 

DURUŞMA GÜNÜ KATILMAK ZORUNDA MIYIM?

Anlaşmalı boşanma duruşma gününün tayin edildiği gün ve saatte  her iki taraf da duruşma salonunda hazır olmalıdır. Taraflar evlilik birliğini sona erdirmek istediklerini ve  boşanmaya ilişkin sunulan protokolü  kabul ettiklerini  hakime beyan etmelidirler. 


1 YIL DOLMADAN ANLAŞMALI BOŞANABİLİR MİYİM?

Nikah akdinin gerçekleştiği günden itibaren 1 yıl dolmamışsa anlaşmalı boşanma mümkün değildir. Eğer ki  evliliğinizde 1 yılı doldurmamış ve boşanma talebiniz varsa çekişmeli boşanma davası açmak durumundasınız. Çekişmeli boşanma davası açmak için öngörülen bir süre yoktur. 


ÖZETLE;

Anlaşmalı boşanma davası kısa süren bir süreçtir. İlk celsede anlaşmalı olarak boşanmanız mümkündür

Anlaşmalı boşanma davası için mahkemeye sunacağınız anlaşmalı boşanma protokolünde tazminat, nafaka, velayet , mal paylaşımı hususlarında anlaşma şartlarınızı açık ve net şekilde belirtmeniz önemlidir.

Anlaşmalı boşanmada tarafların duruşmaya katılımı gereklidir. 

Dava aile mahkemelerinde karara bağlanır. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.